Kurumsal “İletişim” Faciası

Bugün, mülakat mahiyetinde bir iş toplantısına katıldım…
Üstelik toplantıya gittiğim kuruma dair aldığım hiçbir notu yanıma almadan. Sanki sözlü sınava gireceğim de, notlar yanımda olursa kopya muamelesi görürüm gibi. Aptallık bu ya, kurumsal iletişime dair sorulan sorularda da bireysel iletişim yeteneklerimi övmeye kalktım ki çıkışın çatıdan olmasını diledim bir an için.

Kurumsal iletişim deyince birçok bireyin aklına kurum adına resmi dil kullanarak yazışmalar düzenleyen sekreterlerin gelmesi normal de bu neden benim aklıma geldi onu bir türlü çözemedim.

Kurumsal bir imaj oluşturulması hususunda ağzımı dahi açamadım. İmaj derken kasıt yalnızca tüm çalışanları jilet gibi takım elbiselerle döşemek değil. Her çalışanın ortak bir yazışma dili oluşturmasından, gönderilen postalarda imza-antet standardizasyonuna kadar her şeyi kapsamakta bu imaj mevzusu. İşi “dış dünyada herbiriniz bizi temsil ediyorsunuz, sokakta akıllı uslu yürüyün” naziliğine getirmeden bir şekilde her çalışanı bu imaj kavramına akredite etmekten bahsediyorum.

belki duyanlarınız olmuştur. eğer bir THY çalışanı iseniz resmi üniformanızla yalnızca tren-tramvay ya da taksi kullanabilirsiniz. ağzınıda sakızla dolaşamazsınız, sokakta sigara ile gezemezsiniz, o üniformayı taşıdığınız her saniye kurumu temsil etmektesinizdir.

Olay sadece imajla sınırlı değil elbet. Kurumunuzun dış dünyaya açılan yüzünü siz kontrol edersiniz. Özellikle medya (sosyal medya dahil)’da nasıl ve ne şekilde görüneceğiniz, hangi yayınlarda kimler tarafından nasıl cümlelerle tanımlandığınızın takibi, yönlendirilmesi de sizin iş tanımınızda yer alır.

Kurumsal iletişim birimini bir kurumun reklam-pazarlama departmanı olarak görmek de hatalıdır, sadece halkla ilişkilerin denetlendiği bir departman olarak da. Zira dışa aksettirilen kadar içeriden de bu birime yansıtılan verilerin iyi değerlendirilmesi icap eder.

Kurumun çalışanları-iş ortakları-sorumlu olduğu mecralar ve kurumun hizmet verdiği müşteri ya da kurumlar arasındaki şeffaf bilgi akışı, doğru yönetimle mümkündür. Kurumsal iletişim departmanı yönetimin kararlarını eleştirebilen, kurumun faydası iş ortaklarının faydası ile çakıştığında orta yolu bulabilen bir birimdir.

bunlar benim genel anlamda hatırladığım hususlar. Pekiii, sorun bakalım bu cümlelerden bir tanesini bile o toplantıda duyan var mı? yok.

çook güzel çok…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir